نقشه برداری تهران مپ در زمینه کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری، کارشناس رسمی راه و ساختمان، نقشه برداری زمینی، ملک،  اراضی،  مهندسی نقشه برداری، تجهیزات نقشه برداری، پروژه های مهندسی عمران،  و ساخت و ساز که با چالش های بسیاری روبرو هستند که ما میتوانیم راه حل کامل برای آن  ارائه نماییم. پس در این مقاله با تهران مپ همراه باشید تا با اصول کارتوگرافی در نقشه برداری آشنا شوید.

اصول کارتوگرافی

اصول کارتوگرافی نقشه برداری چیست؟

پیشرفت و کامل شدن تکنیک رسم کردن اسکرایبینگ (scribing) ، کشف و به وجود آمدن کاغذ های پلاستیکی، فیلم‌ های عکاسی، رویکرد های چاپ نمونه و سایر عملیات فنی موجب شد که دو مرحله ساختن، تولید کردن و چاپ نمودن نقشه به گونه ای با یک دیگر ترکیب شوند که فکر جدا کردن آن ها از یک دیگر غیر ممکن باشد.

نقشه‌ها ابزارهای ابتدایی برای نمایش ارتباطات مکانی می باشند از همین رو اسناد بسیار با اهمیت و مهمی به حساب می آیند. چند جزء کلیدی برای فراهم کردن و تهیه نقشه‌ها وجود دارد که به بیننده در تجزیه و تحلیل بهتر ارتباطات آن، کمک می نماید. در ذیل به این عناصر اشاره میشود:

سیستم تصویر Map Projection:

می توان گفت نقشه‌ ها نشان دهنده وضع نسبی ابعاد پدیده‌ ها می باشند. که سه مشخصه آن: طول، عرض وارتفاع است. یکی از اهداف اصول کارتوگرافی استفاده از تصویری است که با استفاده از آن بتوان ابعاد سه گانه سطح کروی را روی سطح صاف منتقل کرد. البته این جابه جایی موجب به وجود آمدن تغییرات اجتناب ناپذیری می شود که در جهت، فاصله، مساحت و شکل ایجاد میشود. پروسه جا به جا کردن سطح کروی بر سطح صاف و تخت، اصطلاحا بنام “سیستم تصویر نقشه” معرفی می شود. این سیستم باید بر روی تمام نقشه ها انتخاب شود. علاوه بر آن تمامی نقشه ها دارای سیستم مختصات مبنایی می باشند که به شبکه مختصات صفحه‌ای موسوم می گردد.

اصول کارتوگرافی

جنرالیزه کردن نقشه Generalization :

جنرالیزه یا خلاصه کردن اطلاعات یکی از سخت ترین عملیات اصول کارتوگرافی است. واقعیت‌ های موجود در نقشه، در زمان های حیاتی باید ساده شوند و اطلاعات مورد نیاز باید به گونه ای نمایش داده شود که در مورد هدف نقشه از دید تصویری و نمایش، کم و بیش مورد پافشاری باشد. اطلاعات آماری موجود در نقشه نیز باید به شکلی خلاصه و پرورش داده شود که نشان دهنده ویژگی اصلی اطلاعات است.

اصول کارتوگرافی

طراحی نقشه Design :

این مرحله شامل : تصمیم گرفتن در رابطه با تکنیک های نمایش، اندازه و نوع حرف ها، ضخامت خط ها، رنگ و سایه روشن، نشانه ها، راهنمای نقشه و به وجود آوردن هماهنگی‌های مورد نیاز میان اجزای مختلف گرافیکی میباشد.

ترسیم و تولید Map Produce:

در قدیم نقشه ها با استفاده از مرکب و قلم کشیده میشد اما با پیشرفت علم و کامل شدن روش ترسیم اسکرایبینگ (scribing)، کشف و به وجود آمدن کاغذ های پلاستیکی، فیلم‌ های عکاسی، تکنیک های چاپ نمونه و سایر عملیات فنی باعث شد که دو مرحله ساخت، تولید و چاپ نقشه گونه ای با یک دیگر ترکیب شوند که نشود آنها را جدا کرد. چندین جزء کلیدی برای فراهم کردن نقشه‌ها وجود دارد که به بیننده در درک بهتر ارتباطات ، کمک می کند. این اجزای کلیدی شامل موارد زیر می باشند:

  • چهارچوب یا قالب داده‌ها (Data Frame):

چهار چوب یا همان قالب داده قسمتی از نقشه است که به شکل لایه‌های داده نمایش داده می شود. از همین رو می توانیم این بخش را مهم ترین بخش نقشه معرفی کنیم.

  • راهنمای نقشه (Legend):

راهنما، رمز گشای اطلاعات و قالب داده‌های موجود در نقشه است بنا بر این به طور متداول به عنوان کلید بیان می‌ شود. توضیح جزئیات هر رنگ، به صورت نماد یا رده بندی در این بخش توضیح داده می‌ گردد.

اصول کارتوگرافی

  •  موضوع نقشه (Title):

توضیحی فوری و مختصر درباره شرح نقشه در اختیار بیننده می‌ گذارد. عنوان، به سرعت موضوعی که بر اساس آن نقشه تهیه شده و موقعیت داده‌ها را اطلاع رسانی میکند.

  • جهت شمال(North Arrow):

هدف این علامت یا نشانه مشخص نمودن جهات جغرافیایی میباشد که به بیننده امکان می‌دهد نقشه را بر اساس شمال جغرافیایی بخوانند. در بیشتر نقشه‌ها جهت شمال در بالای صفحه نمایش داده میشود.

  •  مقیاس(Scale):

مقیاس ارتباط میان قالب داده‌ها با اندازه ‌ها می باشد که دنیای واقعی را نمایش می دهد. انتخاب کردن مقیاس در اصول کارتوگرافی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چرا که باعث به وجود آمدن فضایی در نقشه می‌شود که در آن بخشی از واقعیت ها به صورت خلاصه جای داده شده است. در واقع مقیاس تعریف یک نسبیت است که این امکان وجود دارد که واحد به واحد یا از یک واحد اندازه گیری به یک واحد دیگر نمایش داده شود. بنابراین مقیاس ۱:۱۰۰۰۰ نشان دهنده این است که هر واحد از نقشه بیان کننده ۱۰۰۰۰ واحد از دنیای واقعی میباشد.

اصول کارتوگرافی

  • رونگاشت:(Citation)

در این بخش از نقشه، توضیحاتی در رابطه با منبع و مبلغ ، اطلاعات پروژه مورد نظر و هر توضیحی که ضروری میباشد، جای خواهد گرفت. در نمونه زیر، رونگاشت نقشه، منبع و تاریخ داده‌ها را تعیین خواهد نمود. از همین رو می توانیم بگویم این ویژگی به افراد کمک می نماید تا بتوانند از نقشه برای رسیدن به اهداف خود استفاده نمایند.

  • مرزها(Border):

قرارگیری مرزها در نقشه به محدود نمودن تمامی اجزا نقشه کمک می‌ کند. علاوه بر آن ، مرزهای داخلی، عناصر نقشه را طبقه ‌بندی می‌ کند. مرزها همچنین حدود خارجی نقشه را تعیین می‌ نماید.

  • تصویر کلی نقشه(Overview map):

دقت بر روی یک منطقه، تعریفی کلی از نواحی به خصوص برای جهت یابی بینندگانی که با ناحیه مورد نظر آشنا نیستند ارائه می دهد. علاوه بر آن، این تصویر جامع و کامل یک مفهوم بصری در رابطه با قرار گرفتن ناحیه تحت بررسی در ناحیه ای که آن را پوشش می دهد، در دست بیننده قرار می‌ دهد.

  • شبکه مدارها و نصف النهارها وخطوط راهنما(Graticules and Indexes):

شبکه های مدارات و نصف النهار ها، شبکه ‌ای میباشد که در تحت لایه قالب داده‌ها قرار دارد. آن ها قادرند به صورت خطوط طول و عرض جغرافیایی قرار بگیرند و به جهت‌گیری بیننده در نقشه کمک نماید. این خطوط ، به شکل یک گروه سلول‌های قراردادی در نقشه می باشند و با نام یک راهنمای کمکی، اشخاص را در بخش های به خصوصی از نقشه راهنمایی می‌ نمایند.

اصول کارتوگرافی

البته اجزای دیگری همچون متن، نمودار ، عکس و غیره نیز باید به نقشه اضافه شوند تا از نظر اصول کارتوگرافی کامل شود. به عنوان مثال می‌توان از علامت‌های اختیاری(Optional Elements) نام برده شود. بیشتر این نشانه‌ها با اینکه الزامی نمیباشند اما می‌توانند برای کمک به بیننده اضافه گردند.
این مجموعه با داشتن کادری متخصص و حرفه ای در زمینه نقشه برداری زمینی ، فتوگرامتری، نقشه برداری ساختمان ، کارشناس رسمی دادگستری، کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان ، امور ثبتی ، مهندسین و وکلا با تحصیلات دانشگاهی فوق لیسانس و دکتری و اساتید دانشگاه ها در رشته های حقوقی و راه و ساختمان و مهندسی آماده انجام امور نقشه برداری و کارشناسی بصورت تخصصی در سطح کشور می باشد.